10 nejčastějších nemocí, které číhají na děti ve školce

 Milé maminky, vím, že když vaše dítě poprvé kráčí do školky, může to být směs radosti a strachu. Doma je to přece vaše malá pevnost, kde všechno máte pod kontrolou. Ale co ta školka? Jaké nástrahy tam čekají? 
Děti ve školce jsou jako malí dobrodruzi, kteří objevují nové světy, ale také nové bacily. Je to přirozené a součástí jejich růstu. 

skolka nemoci

Přečtěte si přehled nemocí předškolních dětí, na které je dobré se připravit.

Jak často se tyto nemoci vyskytují a jaký mají dopad na zdraví dětí

Představte si, že průměrné dítě ve školce onemocní asi 6-10 x ročně. Ano, zní to děsivě! Ale nezoufejte, většinou jde jen o běžná nachlazení a jiné drobné neduhy. A i když to může znamenat pár bezesných nocí (pro vás, ne pro ně – oni spí jak dudci, zatímco vy měříte teplotu každých deset minut), většina z těchto nemocí je lehce zvládnutelná.

Například nachlazení, které je tak běžné jako kaše k snídani, může vaše dítě postihnout až 8 - 10 x ročně. Ačkoliv se může zdát, že děti přinášejí ze školky víc bacilů než obrázků, jejich imunitní systém se tím posiluje. Je to jako malý tréninkový tábor pro jejich obranyschopnost!

Nemoci mohou přinést krátkodobé nepříjemnosti, jako je horečka, únava, a sem tam nějaká ta nevrlost (u vás i u nich). Ale z dlouhodobého hlediska, když jsou správně léčeny, nezanechávají žádné následky. Ano, opakované infekce mohou být frustrující, ale každá nemoc je jako další level v posílení jejich imunity.

Takže se zhluboka nadechněte. Váš malý hrdina je připravený na svou první velkou školkovou dobrodružnou výpravu, a vy jste vyzbrojené všemi potřebnými znalostmi a láskou, abyste je provázely na této cestě. A pokud se objeví nějaká ta nemoc, věřte, že to zvládnete. Jste přece supermaminky!

Tak se podíváme těm potvorám na zoubek.


1. Nachlazení a chřipka

Příznaky: Kašel, rýma, bolest v krku, horečka

Nachlazení a chřipka = dvojka, která si vždy najde cestu do našeho domova, zrovna když to nejméně čekáme. Vaše dítě začne pokašlávat, sopel u nosu a vy tušíte, co přichází. K tomu se přidá bolest v krku a horečka, a rázem máte doma malého maroda, který je k neutěšení (alespoň co se týče potřeby vaší pozornosti!).

ryma u deti

Prevence: Mytí rukou, zdravá výživa, příp. očkování proti chřipce

Ale nebojte se, prevence je vaším spojencem! Začněme jednoduchým trikem – mytí rukou. Vzpomínáte ještě na ty pandemické návody na mytí rukou na každém kroku? Tak ta platí pořád – covid necovid. Naučte své malé, jak si správně umýt ruce a udělejte z toho zábavu. Třeba „pěnovou party“ při každém mytí.

Zdravá výživa - spousta vitamínů a minerálů v pestré stravě posílí imunitní systém vašeho dítěte. A věřte, že zelenina se dá dostat do dětí i jinak než jen syrová. Zeleninové placky, hranolky nebo polévky, kam lupnete písmenkové těstoviny – tam všude schováte vitamíny.

Nezapomeňte na dostatek spánku – i superhrdinové potřebují načerpat energii! Tak žádná telka nebo tablet před spaním. Raději zvolte relaxační hudbu nebo milou knížku.

Léčba a péče: Jak správně zvládnout nemoc doma

Když už vaše dítě nachlazení nebo chřipka přece jen skolí, je důležité být připravena. Začněte pohodlným koutkem na zotavení. Měkké polštáře, teplá deka a oblíbené hračky mohou udělat zázraky.

Dostatek tekutin je klíčový – teplý čaj s medem, voda nebo polévky jsou skvělé. Klid a odpočinek pomohou vašemu dítěti rychleji se uzdravit. Ukažte jim, že i odpočinek může být zábava – společně si přečtěte knihu, zahrajte slovní kopanou nebo vytáhněte staré fotoalbum a vyprávějte příběhy z vašeho dětství.

Pokud je teplota vysoká nad 38,5°C, už to bude chtít paracetamol nebo ibuprofen. A pokud se příznaky zhoršují nebo trvají déle než 3 dny bez zlepšení, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.



2. Infekce močových cest

Příznaky: Časté močení, bolest při močení, bolest břicha

Takže, co dělat, když se vaše dítě náhle začne podezřele často ptát na záchod? Možná máte podezření na infekci močových cest (IMC). Tyhle malé potvory se projevují častým močením, bolestí při močení a bolestí bříška. Je to, jako kdyby se z ničeho nic rozhodlo, že bude na toaletě bydlet. Nepříjemné, ale to zvládnete.

nemoci

Diagnostika a léčba: Jak rozpoznat příznaky a jaké léky nebo antibiotika jsou účinné

Prvním krokem je rozpoznání příznaků. Pokud vaše dítě běhá na záchod častěji než obvykle, stěžuje si na bolest při čůrání nebo na bolest břicha, může být čas zavolat lékaře. Většina IMC se dá snadno diagnostikovat pomocí jednoduchého testu moči. Takže, žádné obavy, ráno načůrá nalačno do kelímku nebo zkumavky a pediatr se na to podívá a zhodnotí situaci.

V případě potvrzení infekce jsou antibiotika obvykle tou nejlepší volbou. Lékař vám předepíše správné léky a vy můžete doma nasadit léčbu. Jen si nezapomeňte hrát na malého detektiva a přesně dodržovat pokyny lékaře – doba užívání léků je důležitá, i když se dítě začne cítit lépe po pár dnech.

Mezitím můžete svému malému pacientovi usnadnit život několika triky:

  • Dostatek tekutin: Povzbuzujte dítě k pití velkého množství vody. To pomůže „vypláchnout“ bakterie z močového traktu.
  • Teplo na bříško: Teplý obklad může zmírnit bolesti břicha.
  • Vhodné oblečení: Ujistěte se, že má dítě pohodlné, a ne příliš těsné oblečení.

Infekce močových cest není žádná procházka růžovou zahradou, ale s vaší péčí a správnou léčbou bude brzo pryč.



3. Angína

Příznaky: Bolest v krku, horečka, únava

Angína, ten zákeřný strašák, který dokáže pořádně potrápit i dospěláka, natož školkové dítě. Když se objeví bolest v krku, horečka a únava, je jasné, že něco není v pořádku. Vaše dítě se najednou změní v malého medvěda, který by nejraději zůstal celý den v posteli.

angina u deti

Diagnostika: Kdy navštívit lékaře, jaké testy se provádějí

Když vaše dítě začne stěžovat na bolest v krku a horečka neklesá, je čas navštívit lékaře. Angína může být způsobena streptokokovou bakterií, a pokud je to ten případ, bude potřebovat antibiotika. Lékař provede rychlý strep test, což je jednoduchý výtěr z krku, který rychle ukáže, zda se jedná o bakteriální infekci.

Pokud je test pozitivní, lékař vám předepíše antibiotika. Je důležité dodržet celou léčebnou kúru, i když se vaše dítě začne cítit lépe po pár dnech. Tím zajistíte, že bakterie budou úplně zničeny a infekce se nevrátí.

Léčba: Antibiotika a domácí péče

Takže, máte antibiotika v kapse, co dál? Domácí péče je klíčová:

  • Odpočinek: Vaše dítě potřebuje spoustu odpočinku, aby mohlo bojovat s infekcí.
  • Hydratace: Nabízejte hodně tekutin, jako je voda, čaj s medem nebo vývary. To pomůže udržet krk vlhký a snížit bolest.
  • Měkká strava: Podávejte jídla, která jsou snadná na polykání, jako jsou polévky, jogurty nebo kaše. Vyhýbejte se ostrým, kořeněným nebo kyselým potravinám, které by mohly podráždit krk.

Navíc můžete vyzkoušet pár domácích triků:

  • Kloktání slanou vodou: Pokud je vaše dítě dostatečně velké, aby zvládlo kloktání, může to pomoci zmírnit bolest v krku.
  • Zvlhčovač vzduchu: Udržujte vzduch v místnosti vlhký, aby se zmírnila suchost krku, hodně větrejte.



4. Virové infekce (např. zarděnky, spalničky)

Příznaky a průběh: Vyrážka, horečka, únava

Virové infekce jako zarděnky nebo spalničky nejsou žádná legrace. Když vaše dítě začne mít vyrážku, horečku a je unavené, je to jasný signál, že něco není v pořádku. Zarděnky i spalničky se projevují podobně – nejdříve horečka a únava, poté následuje vyrážka. V případě spalniček začíná vyrážka obvykle za ušima a šíří se po těle, zatímco zarděnky mají jemnější průběh.

zarděnky

Prevence: Očkování, izolační opatření

Dobrou zprávou je, že máme mocného spojence – očkování. Vakcíny proti zarděnkám a spalničkám jsou součástí povinného očkovacího kalendáře a jsou velmi účinné.

Pokud se nemoc přece jen objeví, důležitá jsou izolační opatření. Držte dítě doma, aby se infekce nešířila mezi ostatní děti. Nejenže tím ochráníte ostatní, ale také vytvoříte klidné prostředí pro rychlejší zotavení vašeho malého pacienta.

Komplikace: Jaké komplikace mohou nastat a jak se jim vyhnout

Většina dětí se zotaví bez problémů, ale někdy mohou nastat komplikace. U spalniček to může být zápal plic nebo encefalitida (zánět mozku), zatímco zarděnky jsou nebezpečné pro těhotné ženy, protože mohou způsobit vrozené vady plodu.

Jak se vyhnout komplikacím? Klíčem je včasná diagnóza a správná péče:

  • Navštivte lékaře: Pokud máte podezření na zarděnky nebo spalničky, neotálejte a navštivte lékaře. Včasná diagnóza je zásadní.
  • Dodržujte lékařská doporučení: Udržujte dítě v klidu, zajistěte dostatečnou hydrataci a pečlivě sledujte jeho stav. Pokud by se příznaky zhoršovaly, vyhledejte lékařskou pomoc.

Během léčby můžete také použít pár domácích triků:

  • Ochlazující koupele: Pomohou zmírnit horečku.
  • Pohodlné oblečení: Zvolte volné a měkké oblečení, které nebude dráždit vyrážku.
  • Tichý režim: Omezte hluk a aktivity, které by dítě mohly unavit nebo rozrušit.



5. Zánět středního ucha

Příznaky: Bolest ucha, horečka, ztráta sluchu

Zánět středního ucha je další z těch nepříjemných návštěvníků, které nikdo z nás nečeká, ale bohužel občas přijdou. Vaše dítě si začne stěžovat na bolest v uchu, možná si ho bude často tahat nebo škrábat. K tomu se může přidat horečka a dočasná ztráta sluchu. Bolest může být dost intenzivní, a z vašeho malého dobrodruha se rázem stane nešťastné a uplakané dítě, které potřebuje vaši pomoc a útěchu.

Diagnostika a léčba: Jak lékař diagnostikuje zánět a jak se léčí

Pokud máte podezření, že vaše dítě trpí zánětem středního ucha, je nejlepší vyhledat lékaře. Diagnostika je většinou rychlá a jednoduchá. Lékař se podívá do ucha pomocí otoskopu – přístroje, který mu umožní vidět bubínek a zjistit, zda je zanícený nebo infikovaný.

zanet stredniho ucha u deti

Jakmile je zánět potvrzen, lékař může předepsat antibiotika, pokud je infekce bakteriální. Pokud je infekce virová, antibiotika nepomohou a léčba se zaměří na zmírnění příznaků. V některých případech mohou lékaři doporučit i kapky proti bolesti nebo léky na snížení horečky.

Zde je několik tipů, jak zvládnout zánět středního ucha doma:

  • Bolest tlumící léky: Paracetamol nebo ibuprofen mohou pomoci zmírnit bolest a snížit horečku. Vždy dodržujte doporučené dávkování.
  • Teplý obklad: Přiložení teplého obkladu na postižené ucho může přinést úlevu od bolesti.
  • Hydratace: Ujistěte se, že vaše dítě dostatečně pije. Tekutiny pomáhají tělu bojovat s infekcí.
  • Pohodlí a odpočinek: Klid a pohodlí jsou důležité. Nechte dítě odpočívat v pohodlném prostředí, s dostatkem spánku a minimem stresu.

V případě, že se příznaky zhoršují, nebo pokud se záněty uší opakují častěji, neváhejte konzultovat s lékařem další možnosti léčby, které mohou zahrnovat například speciální ušní kapky nebo i chirurgické zákroky, jako jsou trubičky do uší pro zlepšení ventilace středního ucha.

Pokud zánět ucha není řádně léčen nebo se příznaky zhoršují, může lékař zvolit možnost propíchnutí ušního bubínku pomocí dlouhé jehly. Tento zákrok je běžný a trvá pouze několik vteřin. Přináší okamžitou úlevu od bolesti, protože propíchnutím se uvolní nahromaděný tlak v ušní dutině a umožní hnisu odtéct ven.

Po propíchnutí je důležité chránit ucho před vodou a nečistotami a nedoporučuje se do něj kapat ušní kapky, aby se předešlo dalším infekcím. Proces hojení po tomto zákroku chvíli trvá a je možné, že ucho bude mírně bolet nebo z něj budou vytékat zbytkové hnisy. Ale zhruba po týdnu se bubínek zahojí a vaše dítě zase může „skákat přes kaluže“.

 
6. Alergie a ekzémy

Příznaky: Svědění, vyrážka, zarudnutí

Alergie a ekzémy – to jsou ty malé nepříjemnosti, které dokážou dětem pořádně zkomplikovat život. Vaše dítě se začne škrábat, svědí ho pokožka a ta obvykle zarudne. Může se objevit i vyrážka. Jasný signál, že něco není v pořádku.

alergie u deti

Prevence a léčba: Jak identifikovat alergeny, vhodná léčba a péče o pokožku

Prvním krokem je zjistit, co způsobuje potíže. Identifikace alergenů může být trochu jako pátrání po pokladu – ale namísto zlatých mincí hledáte látky, které mohou způsobovat reakce. Ideální je objednat se k lékaři, který dokáže pomocí jednoduchého testu na kůži, případně krevními testy určit, na jaké látky je a na jaké není vaše dítě citlivé.

Pak můžete zkusit omezit kontakt s alergeny, což je první linie obrany.

Léčba se liší podle typu alergie nebo ekzému, ale obecně platí několik zlatých pravidel:

  • Kůže jako obraz: Udržujte pokožku vašeho dítěte čistou a hydratovanou. Používejte jemné čisticí prostředky a nealkoholické hydratační krémy, které chrání a zklidňují citlivou pokožku.
  • Oblečení jako štít: Vyberte oblečení z měkkých materiálů, které nebude dráždit pokožku. Bělené nebo parfémované prostředky mohou vyvolat reakce, takže je raději vynechte.

Doma můžete vyzkoušet několik přírodních triků:

  • Aloe vera: Je známá svými zklidňujícími vlastnostmi a pomáhá zmírnit svědění a zarudnutí.
  • Ovesná koupel: Přidání ovesných vloček do koupele pokožku zjemní a zklidní.

Pokud příznaky přetrvávají nebo se zhoršují, konzultujte s lékařem o dalších možnostech léčby, jako jsou antihistaminika nebo kortikosteroidní masti. Vaše dítě potřebuje vaši podporu a pochopení, protože alergie a ekzémy mohou být na dlouhou trať. Ale s vaší láskou a péčí se brzy vrátí k tomu, aby objevovalo svět s klidnou a šťastnou pokožkou.



7. Střevní paraziti

Příznaky: Bolesti břicha, průjem, svědění v oblasti konečníku

Tito maličcí nezvaní hosté se rozhodnou usadit ve střevech našich dětí a způsobit trochu chaosu. Jak poznat, že je máte v domě? Bolesti břicha, průjem a svědění v oblasti konečníku jsou často prvními signály.

strevni paraziti u deti

Léčba: Jak se paraziti diagnostikují a jaká léčba je účinná

Pokud máte podezření na střevní parazity, je důležité vyhledat lékaře. Diagnostika začíná jednoduchým testem stolice, který může odhalit přítomnost parazitů. Lékař může požádat o opakované testy, aby se potvrdila diagnóza.

Pokud jsou paraziti potvrzeni, lékař předepíše specifickou léčbu, která je zaměřená na konkrétní druh parazita. Obvykle se jedná o antiparazitika, která pomáhají vyhubit parazity a zbavit vaše dítě jejich nevítané společnosti.

Během léčby můžete učinit několik věcí, abyste podpořili zotavení vašeho malého průzkumníka:

  • Hydratace: Dostatečný příjem tekutin je klíčový pro podporu imunitního systému a zvládnutí příznaků.
  • Péče o osobní hygienu: Dbejte na časté mytí rukou, aby se předešlo dalšímu šíření parazitů.
  • Čistota domova: Pravidelné čištění domova a praní postelového prádla může také pomoci snížit riziko opakované infekce.

Pokud se po léčbě symptomy nezlepší nebo dokonce zhorší, je důležité opětovně konzultovat s lékařem. Někdy může být nutné opakování léčby nebo další diagnostické testy.



8. Vši

Příznaky: Svědění, drobné červené skvrny, vši a hnidy ve vlasech

Vši, tyto malé potvůrky, jsou noční můrou každé maminky. Pokud se vaše dítě neustále škrábe na hlavě a má drobné červené skvrny na pokožce hlavy, může to být jasný signál, že si ze školky přineslo nevítané hosty. Vši a jejich vajíčka, známá jako hnidy, jsou malé, ale viditelné, když se podíváte blíže do vlasů.

Prevence: Pravidelná kontrola, vyhýbání se sdílení osobních věcí

Nejlepší způsob, jak předejít zavšivení, je pravidelná kontrola vlasů vašeho dítěte. Zkuste se podívat každý týden, zejména pokud se ve školce objeví zpráva o výskytu vší. Učte své dítě, aby si nepůjčovalo hřebeny, kartáče, čepice nebo jiné osobní věci od ostatních dětí. To může být těžké, ale vysvětlete jim, že je to důležité pro jejich zdraví.

Léčba: Speciální šampony, vyčesávání, čištění domácnosti

Pokud už vši našly cestu do vlasů vašeho dítěte, nezoufejte! Prvním krokem je použití speciálního šamponu proti vším, který lze koupit v lékárně. Já mám dobrou zkušenost s klasickým Paranitem. Nicméně gró úspěchu jak se vší a hnid zbavit je po umytí je opravdu pečlivě vyčesat speciálním hřebenem s jemnými zuby - tzv. všiváčkem. Tento proces je otravný a zdlouhavý, ale je nezbytný.

vsi u deti

Neméně důležité je důkladně vyčistit a vyprat všechny osobní věci, jako jsou ložní prádlo, čepice, plyšové hračky a oblečení, které mohly přijít do kontaktu s vlasy vašeho dítěte. Použijte horkou vodu a sušičku, pokud je to možné, aby se zajistilo, že všechny vši a hnidy budou zničeny.

Při léčbě zavšivení je důležité také:

  • Vytrvalost: Proces může trvat několik týdnů, než se všechny vši a hnidy odstraní.
  • Sledování příznaků: Pravidelně kontrolujte vlasy vašeho dítěte, aby se předešlo opakované infekci.
  • Komunikace: Informujte školku a rodiče ostatních dětí, aby se mohli také chránit a léčit své děti.



9. Střevní infekce (např. rotavirová infekce)

Příznaky: Průjem, zvracení, horečka

A teď se podíváme na jednu z těch nepříjemných střevních infekcí - rotavirovou. Když se vaše dítě začne cítit nejlépe, průjem, zvracení a horečka mohou být prvními varovnými signály, že něco není v pořádku. A když se průjem a zvracení spojí dohromady, je to jasný signál, že je třeba přijmout opatření.

horecka u deti

Prevence: Očkování, hygiena, čistá voda

Jedním z nejlepších způsobů, jak ochránit vaše dítě před rotavirovou infekcí, je očkování. Očkování proti rotaviru je součástí standardního očkovacího kalendáře a je velmi účinné při snižování závažnosti a frekvence infekcí.

Kromě očkování je důležitá také správná hygiena. Učte své dítě časté mytí rukou, zejména po použití toalety a před jídlem. Čistota vody, kterou pijí, je také klíčová – preferujte pitnou vodu z bezpečných zdrojů.

pitny rezim u deti

Léčba: Rehydratace, dieta

Pokud se vaše dítě nakazí rotavirem, je důležité rychle jednat. Prvním krokem je zajistit, aby dostalo dostatečné množství tekutin, aby se předešlo dehydrataci. To může zahrnovat podávání speciálních rehydratačních roztoků, které obsahují elektrolyty, nebo i obyčejnou vodu.

Kromě rehydratace je vhodné podávat dítěti jemnou dietu, která je snadno stravitelná. Zkuste například banány, rýži, jablka a suchary. Vyhněte se mléčným výrobkům a tučným nebo kořeněným jídlům, která by mohla způsobit další podráždění žaludku.

Při léčbě střevní infekce je důležité také:

  • Odpočinek: Vaše dítě potřebuje klid a odpočinek na zotavení.
  • Sledování příznaků: Pokud se stav vašeho dítěte nezlepší nebo se zhorší, vyhledejte lékařskou pomoc.



    10 . Plané neštovice

Příznaky: Vyrážka, horečka, únava

Plané neštovice, známé také jako varicella, jsou jednou z těch nemocí, které dokáží pořádně znepříjemnit život nejen dětem, ale i jejich rodičům. Když vaše dítě začne mít červené skvrny, které se mění v puchýřky, doprovázené horečkou a únavou, je to jasný signál, že se s neštovicemi setkalo. Tyto skvrny a puchýřky se mohou objevit po celém těle, včetně úst, očních víček a oblasti genitálií, což může být velmi nepříjemné.

nestovice u deti

Prevence: Očkování, hygiena, izolace

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak ochránit vaše dítě před planými neštovicemi, je očkování. Vakcína proti planým neštovicím je součástí povinného očkovacího kalendáře a poskytuje vysokou míru ochrany proti této infekci.

Kromě očkování je důležité dodržovat základní hygienická opatření. Pravidelné mytí rukou a učení dítěte, aby si nesahalo na obličej, mohou pomoci snížit riziko infekce. Pokud už dítě neštovice má, je nutné je izolovat od ostatních dětí a dospělých, kteří nemoc neprodělali nebo nejsou očkováni, aby se zabránilo šíření viru.

Léčba: Úleva od svědění, hydratace, odpočinek

Pokud se vaše dítě nakazí planými neštovicemi, klíčové je zajistit, aby bylo co nejpohodlnější. Úleva od svědění je zásadní, protože škrábání puchýřků může vést k infekci a jizvám. Můžete použít antihistaminika nebo speciální gely a krémy, které zmírní svědění.

Je také důležité zajistit, aby dítě pilo dostatek tekutin, aby se předešlo dehydrataci, zvláště pokud má horečku. Nabízejte vodu, čaje nebo lehké polévky.

Kromě toho je nutné, aby dítě mělo dostatek odpočinku. Plané neštovice mohou způsobit únavu, a proto je důležité, aby dítě mělo klidné prostředí, kde může odpočívat a zotavovat se.

Při léčbě planých neštovic je důležité také:

  • Udržovat nehty krátké: Aby se minimalizovalo poškození pokožky při škrábání.
  • Nosí volné a pohodlné oblečení: Které nebude dráždit puchýřky.
  • Sledovat příznaky: Pokud se stav dítěte zhorší, objeví se velmi vysoká horečka, dýchací potíže nebo příznaky sekundární infekce (například hnisající puchýřky), vyhledejte lékařskou pomoc.



Závěr

Milé maminky, chci vás hlavně povzbudit k posílení imunity vašich dětí pomocí zdravé výživy a dobrých hygienických návyků.

Na pomoc si můžete vzít magnetickou tabulku Moje úkoly, která dětem s pomocí zábavných magnetek připomene, že je čas umýt si pořádně ruce, učesat si vlásky nebo si uklidit svůj pokojíček. V sadě s magnetkami najdete už i sadu Hygiena, která je základem pro prevenci většiny nemocí, které děti mohou přinést ze školky.

myti rukou deti skolka (1)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz