Vzhledem ke zvýšenému zájmu a ruční výrobě magnetek upozorňujeme, že dodací lhůta pro vyřízení objednávek se v současné chvíli může protáhnout až na 7 dní. Děláme nicméně maximum pro to, abyste měli své objednávky doma co nejdříve. Děkujeme za pochopení.

10 tipů jak se připravit na nástup do školky

poprve do skolky

Nástup do školky aneb Jak se na něj připravit

 Nástup do školky je velký krok pro dítě i jeho rodiče. Dosud bylo doma výhradně s maminkou, tatínkem a sourozenci, od září na něj čeká třída plná stejně starých dětí, a také pár dospěláků, které bude muset respektovat. Jde o velký krok do neznáma pro všechny zúčastněné, pokud to poprvé čeká i vás, mohlo by se vám hodit pár tipů, jak na ten velký okamžik připravit dítě i sebe.

Léto je na přípravu ideální

Starším dětem začaly prázdniny a vám poslední léto strávené před okamžikem, kdy se z vašeho „miminka“ stane malý školkáček. Období jako stvořené pro to, abyste si to spolu pořádně užili, a přitom se na tu velkou změnu připravili. A to všichni zúčastnění. Nástup do školky je složitý jak pro dítě samotné, tak pro rodiče, kteří sledují, jak se jejich malé děťátko pomalu, ale jistě, mění v samostatnou bytost, která se jich už nebude neustále držet za sukni nebo kalhoty, ale zvládne být celý den sama ve školce.

stavebnice skolka

Co by dítě před nástupem do školky mělo samo zvládnout?

Už než jste se vydali k zápisu, jste určitě podrobně studovali, co by dítě před nástupem do školky mělo zvládnout. Pozdravit, poděkovat, dojít si na toaletu, umět si obléknout tričko a tepláčky, najíst se, napít. Tohle je jen malá část toho, co se na seznamu potřebných dovedností objevuje. Pravděpodobně jste takový seznam dostali i ve vaší školce. Možná má vaše dítě někde nějaké rezervy, na druhou stranu ale umí něco jiného, co je podle vás důležité. Musí se doučit i zbytek? Musí zpívat písničky, říkat celé básničky, aktivně hlásit svoje potřeby někomu, koho vlastně nezná a další věci?

Seznam je dlouhý, ale je třeba k němu ale přistupovat s rozumem. Netlačte na pilu a nesnažte se zvládnout vše. Každá odškrtnutá dovednost se počítá, zbytek se doučí ve školce. Odkouká to od ostatních dětí nebo na tom budete pracovat spolu ještě v září. Zatím můžete zkoušet zábavné pracovní listy. Ale nestresujte sebe, ani dítě, naopak ho ujistěte, že je šikovné, vy tu pro něj pořád jste a spolu vše zvládnete. Důležité je, aby se do školky těšilo. Ale jak vlastně na to?

aktivity ve skolce

1. O školce si povídejte, můžete si na ní i hrát

Pro děti i dospělé je nejhorší krok do neznáma, nebo to, když nevíte, proč se něco děje. Platí to i pro nástup do školky, kdy na vás všechny čeká nová životní zkušenost. Děti se často ptají, proč už nemohou být doma s maminkou a možná i mladším sourozencem, my rodiče pak často začneme pochybovat, zda děláme správně. Dítě potřebuje vrstevníky, vy možná zpět do práce.

Buďte k dítěti upřímní a pořád ho ujišťujte, že i když bude ve školce, vy tu pro něj pořád budete. Hrajte si spolu na školku, ať ví, co ho čeká. Děti se právě prostřednictvím hry na změnu často nejlépe připraví.

Víte, že některé školky vás nechají přijít se s dítětem dopředu podívat? Pokud je tato možnost i ve vaší školce, určitě ji využijte. Nechte dítě seznámit s prostředím i paní učitelkou, navíc si dopředu vyzkoušíte cestu, jakou budete chodit.

2. Zapracujte i na sobě

Staré přísloví praví, že dítě je spokojené tehdy, když je spokojený i jeho rodič. Váš přístup ke školce je naprosto zásadní, dítě vaši nejistotu vycítí a o to to pro něj bude těžší. Když naopak budete silní a jistí, pro dítě bude vše jednodušší. Ujasněte si už teď, jak to se školkou máte a zapracujte na sobě, aby vaše nejistota nepřešla na dítě.

detske hriste

3. Naučte dítě samostatnosti

Už od mala ho určitě učíte obléknout si tričko a tepláčky, vedete ho k samostatnosti v jídle i hygieně. Pokračujte v tom i teď. Navíc ho ujistěte, že i když nejste poblíž, vše zvládne. Připravte ho i na odloučení, zkuste například hlídání v nějakém dětském centru ve vašem okolí. Oba si vyzkoušíte krátké odloučení, hlavně ale neodcházejte bez rozloučení. Na to myslete i do budoucna, dítě by snadno mohlo nabýt dojmu, že jste ho do školky odložili a už se pro něj nevrátíte.

Víte, že můžete v rámci přípravy na nástup do školky zorganizovat i nějaké menší setkání s dětmi na hřišti? Sociální interakce jim pomůže lépe zvládnout vztahy s vrstevníky ve školce.

 detske boty

4. Zaveďte si rituály

Během prázdnin začněte zavádět ranní a večerní rutiny, které budou podobné těm školkovým. Stejně tak trénujte úklid hraček po hraní a další úkoly, vymyslete si i svoje vlastní rituály, kterými začnete den, rozloučíte se ve školce, odpoledne se přivítáte apod. Když si ranní rutinu zaběhnete už teď, v září vše půjde hladce. Ráno se bez problémů vypravíte do školky, kde se rozloučíte předem domluveným pozdravem.

5. Pořiďte si kalendář

Dosud se jednotlivé dny v týdnu zase tolik nelišily, probíhaly tak nějak podobně. S nástupem do školky se vše mění, dítě bude rozlišovat, kdy půjde do školky, jak dlouho tam bude, zda bude mít odpoledne nějakou další aktivitu apod. Po nástupu do školky se vás nejspíš bude ptát, jak dlouho ve školce bude, zda nemůže jít jako jiné děti „po o“, kdo ho vyzvedne a tak dále. Vypořádat se s tím a vnést do toho nějaký řád vám pomůže magnetický kalendář, který dětem přiblíží i harmonogram ve školce. Však tam určitě budou podobný také mít.

planovaci kalendar skolka

6. Školkou dítě nestrašte

Časté téma. Mnozí rodiče své děti školkou (a později i školou) straší. Říkají jim, že tam je naučí poslouchat, nebudou tak trpěliví jako oni apod. Vyvarujte se toho! Dítě školkou nikdy nestrašte, naopak buďte pozitivní a vzbuzujte v dítěte nadšení. Děti často přejímají postoje svých rodičů, takže pokud budete pozitivní vy, budou i ony.

7. Zvyšujte jeho sebedůvěru

Pravidelně dítě ujišťujte, že školku zvládne, bude se mu v ní líbit, a že mu věříte. Zvýšíte tak jeho sebedůvěru, změna pro něj bude snazší, a pro vás vlastně taky.

8. Zjistěte si, jak to ve školce mají s adaptací

Mnohé školky si pro nové děti připravují různé způsoby adaptace. Někde děti chodí nejprve na jednu nebo dvě hodiny denně a čas se postupně prodlužuje. Jinde je možné být v prvních dnech ve školce s dítětem, dokud si nezvykne. Zjistěte si, jak to je právě ve vaší školce a zamyslete se i nad tím, zda je opravdu nutné a žádoucí nechat dítě hned první den ve školce až do odpoledne, nebo zda je lepší ho vzít po svačince či po obědě domů.

nastup do skoly

9. Nechte dítě vybrat „kamaráda“, který bude do školky chodit s ním

Určitě máte doma hromadu plyšáků nebo jiných hraček, se kterými si dítě rádo hraje. Už dopředu se domluvte, zda si některou nechce vzít s sebou. Ideální je plyšový kamarád, se kterým se může pomazlit, když mu bude smutno.

plysak medvidek do skolky

10. Nastupuje dítě do Montessori školky? Připravte mu na stejných principech i domácí prostředí!

Jedním ze základních principů Montessori vzdělávání je myšlenka, že děti potřebují prostor k růstu. I proto jsou Montessori třídy plné energie, zároveň ale také klidné a nesmírně efektivní.
Mezi zásady Montessori vzdělávání patří:

  • Sledovat a podporovat dítě a jeho potřeby.
  • Připravit mu prostředí, ve kterém vzájemně respektujeme sebe i své potřeby. Snažme se i my dospělí na svět kolem dívat dětskýma očima, domácí prostředí včetně dětského pokoje přizpůsobme dítěti na míru. Kam dosáhne? Co vidí?
  • Buďte dítěti vzorem i režisérem.
  • Řiďte se heslem „Méně je více“ a nezahlcujte děti hračkami a zbytečnostmi, které nejsou potřeba. Díky tomu se vám bude lépe udržovat i pořádek.
  • Zahrnujte děti do každodenního života. Nechte je vyzkoušet běžné činnosti, nedělejte zbytečně věci za ně.
  • Choďte s dětmi do přírody a učte je ji milovat.
  • Dopřejte dětem svobodu, ale s přirozenými hranicemi.
  • Komunikujte otevřeně a empaticky.
  • Bezpodmínečně děti milujte.

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz